Tizenöt milliárd lejről 30 milliárd lejre növelte a parlament a kis- és középvállalkozóknak nyújtott kedvezményes hitelprogram állami garanciakeretét.
A képviselőház döntő házként szavazott tegnap erről a módosításról. A parlament azt az RMDSZ-es módosítást is elfogadta, miszerint a kérelmezőnek 14 napon belül választ kell kapnia arról, felveheti-e a hitelt vagy sem. A módosításra azért volt szükség, mert a kormány rendelete nem írt elő erre vonatkozóan határidőt. Az KKV Invest program által a vállalkozások államilag garantált és kamattámogatott bankhitelt vehetnek fel. A felvett hitelekre idén a kamatot teljesen az állam fedezi. A kedvezményes hitelek fedezetéül az Európai Bizottság által jóváhagyott 3,1 milliárd eurós támogatást használják fel.
Florin Cîțu pénzügyminiszter szerint a képviselőház tegnapi döntése a kis és középvállalkozásokat támogató KKV Invest programot, a kezdeményezés sikerét igazolja.
Ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben a politikus bírálta a többséget, amiért megalapozott elemzés nélkül megkétszerezte a garanciakeretet. Florin Cîțu szerint, tekintettel arra, hogy a KKV Invest állami támogatás, a garanciakeret növelését jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak.