Kötelező a maszk viselése a készenléti állapot idején a zárt, nyilvános terekben, tömegközlekedési járműveken és a munkahelyi zárt helyiségekben, az egészségügyi miniszter tegnapi rendelete szerint. Bizonyos kategóriák azonban kivételt képeznek.

A kötelezettség alól mentesülnek az 5 évesnél kisebb gyerekek, nem kell maszkot viselniük órák alatt a tanulóknak vagy a szervezet oxigénellátását akadályozó bántalmakban szenvedőknek sem.

A rendelet előírásai szerint az egészségügyi kockázatok elemzése alapján mentesülnek a maszk viselésének kötelezettsége alól azok, akik a munkahelyen egyedül tartózkodnak az irodában, vagy az összes alkalmazott, ha legalább két méter távolság van közöttük, a helyiséget kétóránként szellőztetik, és rendszeresen fertőtlenítenek.

Nem kell maszkot viselniük a nehéz fizikai munkát végző alkalmazottaknak, a szervezetet igénybe vevő körülmények között dolgozóknak, továbbá a televíziós műsorvezetőknek és meghívottaiknak, ha legkevesebb 3 méter távolság van közöttük.

Nem kötelező maszkot viselni az előadást tartó személyeknek, ha legalább három méterre tartózkodnak a hallgatóságtól.

A munkaadóknak saját belső normákat kell kidolgozniuk. A munkaügyi szakembereknek vizsgálniuk kell a kockázati tényezőket és javaslatokat tehetnek az alkalmazottak védőmaszk-viselésére vonatkozóan.