Darvas Enikő/SRR

Június végén tartanák a helyhatósági választásokat Franciaországban, miután az eredetileg március 22-re kitűzött második fordulót elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

A francia miniszterelnök, Eduard Philippe egyeztetésre hívta a parlamenti pártok képviselőit, miután a járványügyi hatóságok beleegyeztek abba, hogy június végén választásokra kerüljön sor. A tudósok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy egy klasszikus választási kampány hatalmas kockázattal jár, épp ezért arra kérik a jelölteket, hogy ne találkozzanak a választókkal. Azt javasolják, hogy helyette az online felületeken és televíziós közvitán kampányoljanak.

A kormány közben a parlament jóváhagyását kéri a második forduló megrendezéséhez, miután a március 15-ei első fordulót a járvány ellenére is megtartották, és sokan fertőződtek meg közvetlenül a választások után. Azokon a településeken, ahol az első fordulóban nem volt győztes, ismét szavazni kellene, így több mint 5000 település állampolgárait hívnák az urnákhoz. Amennyiben a járványhelyzet nem rosszabbodik, akkor június 28-án kerülne sor a francia helyhatósági választásokra.