Két hónapi korlátozás után Spanyolország nagy részében mától új, enyhébb szabályokat alkalmaznak. Kivételt képez néhány nagyváros, mint Madrid és Barcelona, ahol továbbra is magas a fertőzöttek száma. 
Nyolchetes elszigeteltség után végre engedélyezettek a legtöbb tízfős családi összejövetelek, ráadásul fedél alatt, nem a szabadban – jelenti a Román Rádió madridi tudósítója, Annamaria Damian. Szabaddá tették a települések közötti közlekedést is, de a tartomány határát továbbra sem szabad átlépni. Kinyitnak a bárok és éttermek, de kapacitásuk felével működhetnek, biztosítani kell legalább két méter távolságot az asztalok között, és minden egyes vendég után fertőtleníteni kell az asztalt, illetve tilos használni a több ügyfél által érintett tárgyakat, amilyen a sótartó vagy a papír menü. Kinyitnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, de biztosítaniuk kell az idősek kiszolgálására megszabott idősávot. A mozik, színházak és múzeumok a befogadóképességük 30 százalékát használhatják ki, akárcsak a templomok és más vallási intézmények. A szabadtéri előadások nézőinek száma nem haladhatja meg a 200 főt. A szállodák kinyitnak, de a kapacitásuk 50 százalékán működhetnek, és a vendégek nem használhatják a közös helyiségeket: bárt, éttermet, uszodát. A mezőgazdasági és halászati tevékenység is újraindul, a megfelelő higiéniai szabályok betartásával. A strandok és nyilvános medencék zárva maradnak, miközben a tengerparti napozók nyitásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Franciaországban újraindulnak a vállalatok, kinyitnak a bevásárló központok, a bölcsődék, elkezdődik az oktatás az óvodákban és az elemi tagozaton. A helységek közti utazást is engedélyezik legtöbb 100 kilométeres körzetben.
A kormány a helyhatóságokra bízta, hogy a  számukra legmegfelelőbb rendelkezéseket vezessék be, mert igen  különböző helyzeteket kell kezelni: számos városban  és községben nem volt egyetlen fertőzéses eset sem.  55 napja  készül Franciaország a nyitásra és igen fontos, hogy a távolságtartásra, a folytonos fertőtlenítésre, a szájmaszk használatára és a kézmosásra  vonatkozó előírásokat mindenki szigorúan betartsa.