Világszerte 3 millió 954 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 331 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 275 ezerre becsülik. A fertőzés 187 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.  A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 284 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van.

Spanyolországban, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerint, a fertőzöttség szintje országosan továbbra is nagy eltéréseket mutat, az új igazolt esetek több mint felét két tartományban szűrték ki:  a madridi autonóm közösségben és Katalóniában. Spanyolországban a központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban június végére oldják majd fel országosan. Spanyolországban több mint 131 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem csaknem 223 ezer fertőzöttet és több mint 26 ezer halottat tart nyilván.

A polgári védelem adatai azt mutatják, hogy Olaszországban az utóbbi egy hét alatt mintegy felére csökkent az aktív fertőzöttek száma. Kivételt egyedül Lombardia képez, ahol az utóbbi egy héten nem történt jelentős fordulat a betegszám csökkenésében. Tegnap délutántól kiemelt utcai és közúti ellenprzés lépett életbe Olaszország több városában a hétvégére elindulók mozgásának korlátozására. Olaszországban a gyógyultak száma túllépte a 99 ezret. 217 ezer fertőzöttet és több mint 30 ezer halálesetet tartanak számon. 

A francia nemzetgyűlés tegnap a járványhelyzet okán meghosszabbította a kilakoltatások téli felfüggesztését július 30-ig. A francia kormány arra számít, hogy a karantén és a gazdasági válság miatti jövedelemcsökkenésekkel a fizetésképtelen bérlők száma jelentősen emelkedni fog, s az ingatlantulajdonosok által indított kilakoltatási eljárások száma megnőhet. Franciaországban több mint 176 ezer fertőzöttet, több mint 55 és fél ezer gyógyultat és 26 ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 170 és fél ezer fertőzöttet, több mint 143 ezer gyógyultat és több mint 7 és fél ezer elhunytat tartanak számon. 

Svédországban a több mint 25 ezer diagnosztizált fertőzöttet jegyeznek. Csaknem 5 ezer gyógyultaról és 3 ezer halálesetről jelentettek a svéd egészségügyi hatóságok. Más észak-európai országokkal ellentétben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.

Magyarországon 1904-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 904-en meggyógyultak, az elhunytak száma 405, 10 927-en vannak hatósági házi karanténban és több mint 103 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.