Jövő héten döntenek arról, hogy fenntartják-e a szükségállapotot, vagy más adminisztratív megoldást alkalmaznak – közölte kedd esti sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

Az államfő a szükségállapot március 16-i bevezetése óta most először tartott sajtótájékoztatót a Cotroceni-palotába akkreditált újságírók részvételével. A sajtótájékoztató elején Klaus Iohannis azt mondta, jelen pillanatban a szakemberek sem tudják, mikor térhetnek vissza a dolgok a normális kerékvágásba. Rámutatott arra, hogy a szükségállapot megszüntetése után sem lehet majd nagyobb csoportokban tartózkodni az utcán, és a települést is csak „nyomós okkal” lehet elhagyni. Az államfő szerint a „nagyobb fesztiválok” vélhetően elmaradnak idén, a sportversenyek pedig, „ha egyáltalán folytatódni fognak”, nagy valószínűséggel zárt kapusak lesznek.

Arról is beszélt, hogy a hatóságok, az orvosok és az állampolgárok jelentős eredményeket értek el eddig a koronavírus-járvány kezelésében, más országokhoz viszonyítva még viszonylag alacsony a fertőzöttek aránya, ezért sem indokolt a hatósági intézkedések teljes feloldása. Az államfő azt is kifejtette, hogy nem lenne tisztességes a nyugdíjasokkal kifizettetni a járvány számláját. Szerinte a kormánynak alaposan mérlegelnie kell a nyugdíjak szeptembertől esedékes 40 százalékos emelésének kérdését. Az elnök úgy véli, az első félév végére tervezett költségvetés-kiigazításig vélhetően elegendő információ áll majd a kormány rendelkezésére ahhoz, hogy dönthessen a nyugdíjemelés ügyében.