A hatóságok attól tartanak, hogy a május elsejei hosszú hétvége – amikor több szabadnap követi egymást – sokak számára a kijárási tilalom megszegését fogja jelenteni. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a fertőzési görbe még nem ért el a csúcsát.

Romániában összesen több mint 11.600 fertőzöttet regisztráltak, legutóbb 277 új esetet. 633 halálesetet jelentettek, 3.400-an pedig kigyógyultak a betegségből.

Az Országos Közegészségügyi Intézet heti jelentéséből kiderül például, hogy az elmúlt 14 napban a fertőzéses  esetek közel 44 százaléka Szucsáva, Bukarest, Botosány, Arad, és Bihar megyei, az elhalálozások 48,5 százalékát pedig Szucsáva, Hunyad, Arad, Bukarest és Galac megyékből jelentették. Minden kilencedik fertőzött egészségügyi dolgozó. Az elhunytak 73,5 százaléka 60 év feletti, 64,4 százalékban pedig férfiak voltak az áldozatok, ugyanakkor a halálozási esetek 86,4 százalékában más betegségben is szenvedett a fertőzött.

Arról is beszámolnak, hogy előrelépés történt a vérplazmás kezelés ügyében is, a kritikus eseteket ezentúl ezzel az új módszerrel fogják kezelni. Ez lényegében abban áll, hogy egy meggyógyult személy vérplazmáját kapja meg intravénásan a kritikus állapotban lévő fertőzött, ez a plazma már tartalmazza azokat az antitesteket, amelyek segítségével a beteg leküzdheti a vírust.

Egyelőre három donor vérplazmájával rendelkeznek, ezt előbb tesztelik, majd a 18 évét betöltött, kritikus állapotban levő pácienseken terveznek segíteni vele.