Az UNICEF, azaz az ENSZ Gyermekalapja arra hívja fel a figyelmet, hogy világszerte gyermekek milliói vannak veszélyben amiatt, hogy az új koronavírus-járvány okán felfüggesztették a gyermekek beoltását  kanyaró, diftéria vagy a gyermekbénulás ellen. Az ENSZ szakosodott szervezetének oltási és immunizációért felelős biztosa Robin Nandy szerint a kormányok most, a koronavírus járvány idején is fokozott figyelmet kell fordítsanak arra, hogy a gyermekek beoltása folytatódjon. Az UNICEF azokba a térségekbe szállít oltóanyagot, ahol a kormányok képtelenek megoldani a gyermekek általános oltási kampányát, vagy ahol járványok dúlnakidézi az UNICEF felhívását és figyelmeztetését a Radio France International romániai szerkesztősége is.

Algériában Radio Corona International néven kalózrádió indult, amely hetente kétszer, kedden és pénteken sugároz, provokatív, időnként zavart keltő, vagy humoros híreket, műsorokat. Üdvözöljük Önöket, akik túlélték az Apokalipszist. A szabadság szép és lázadó, mint egy  tobozoska– köszönti a műsorvezető a rádió hallgatóit, akik a Le Monde Afrique szerint egyre többen vannak, pár ezren hallgatják máris az adót, és úgy tartják, hogy fura hangvétele ellenére mégis reményt ad, és felvidítja azt aki hallgatja. Ezt állítják kedvelői, akik szerint a kalózrádió azért is népszerű, mert a hivatalos médiában cenzúrázzák a valóságot. A rádió alapítója Abdallah Benadouda, aki március óta a Facebookon illetve a Soundcloudban is szólt az emberekhez – sokan ismerik őt maró gúnyossága, de vidámsága miatt is. Egyesek szerint ő a hagyományos algíri ellenállás jelképe, habár a korábbi rendszerrel való konfliktusai miatt kiutasították az országból, és most Amerikában él. A Radio Corona Internationalt a hetvenes évek európai kalózrádióinak mintájára hozta létre, és azt nyilatkozta egy interjúban, rádiót „csinálni”  a legegyszerűbb, nem kell hozzá csak egy kevés technika, jó hang, humor, jó gondolatok, és politikai függetlenség.

Közös közleményben fejti ki a Román Posta intézkedésével szembeni rosszallását a Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete. A posta a koronavírus-járvány továbbterjedésének megakadályozása és leküzdése érdekében hozott hatósági intézkedések, valamint a lecsökkent munkamennyiség okán átszervezte tevékenységét, időszakosan felére csökkentve kézbesítőinek számát, ennek eredményeként pedig a napilapok nem jutnak el olvasókhoz. A szakmai szervezetek felhívják a figyelmet, hogy ez a helyzet nem csupán gazdasági kérdésre korlátozódik, hanem alapvető emberi jogokat, a tájékozódáshoz való jogot, valamint az anyanyelvhasználat jogát sérti. A rendkívüli állapot heteiben kiemelten fontos az internetes tartalmak által kevésbé elért, jelentős részben vidéken élő, idősebb olvasók időben való, pontos tájékoztatása, a hatósági rendelkezések gyors közvetítése.Az aláírók kérik a kormányt, a távközlési minisztériumot és az alárendeltségébe tartozó Román Postát, mielőbb orvosolják a helyzetet – olvasható a közleményben, amelyet többek között a mai Háromszék közöl.

„Mi általában űrrepülőket és nem orvosi eszközöket készítünk, de segíteni akarunk” – közölte a koronavírus-járványra reagálva az amerikai űrhivatal (NASA) . Kaliforniai laboratóriumukban a NASA mérnökei 37 nap alatt terveztek meg egy lélegeztetőgépet, amely tömeggyártásra is alkalmas – olvashatjuk a HVG.hu technikai és tudományos újításokat bemutató rovatában. A szerkezetet New York egyik kórházában már ki is próbálták, gyártásának és alkalmazásának engedélyezése az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) már folyamatban van.Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a Covid-19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.A mérnökök eddig mintegy 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.