A franciák május 11-ig házi elszigetelésben maradnak – jelentette be tegnap este Emmanuel Macron elnök, aki elismerte, hogy Franciaország nem készült fel az egészségügyi válsághelyzetre, amelynek 15 ezer ember esett áldozatul. A párizsi kormány azonnali hatállyal elkezdi a lakossági elszigetelés feloldásának megszervezését – jelentette a Román Rádió párizsi tudósítója, Daniela Coman.

A francia elnök kifejtette: az elszigetelődés vége nem jelent azonnali visszatérést a korábbi állapothoz, csupán a korlátozások fokozatos megszüntetését. Emmanuel Macron közölte: a kormány 15 napon belül részletes tervet mutat be a május 11-e utáni időszakra vonatkozóan. Hozzátette: tisztában van a lakosságot foglalkoztató kérdésekkel, és legitimnek tartja azokat, de a legnagyobb sajnálatára a hatóságok sem rendelkeznek végérvényes válasszal mindenre. Így azt sem tudja megmondani, hogy mikor térhetnek vissza a dolgok a régi kerékvágásba Franciaországban. Még sok hónapig együtt kell élnünk ezzel a vírussal – fogalmazott a francia elnök.

Május 11-én újraindul a gazdasági tevékenység, és kinyitnak újra a bölcsődék, valamint az általános és a középiskolák, az egyetemistáknak azonban szeptemberig várniuk kell. Ami a gazdaságot illeti, Macron bejelentette, hogy meghosszabbítják a kényszerszabadságokat, egyúttal felkérte a bankokat és biztosítótársaságokat, hogy halasszák el a törlesztőrészletek befizetésének a határidejét. Külön támogatási tervet dolgoznak ki a leginkább sújtott ágazatoknak: a turizmusnak, közszállításnak és rendezvényszervezésnek.

A vendéglők és kávézók május 11. után is zárva maradnak, előadások és kiállítások pedig nem szervezhetők július második fele előtt. A kisjövedelmű családok és a mikrovállalkozások újabb állami támogatásban részesülnek, valamint további forrásokat utalnak ki a koronavírus elleni kezelés és oltóanyag kifejlesztésére. Egyelőre meghatározatlan időre zárva maradnak Franciaország határai az Európai Unión kívüli országok polgárai előtt.