Sajnos immár bizonyított, hogy az új koronavírus feléled, kiújul – reaktiválódik – azaz:  Dél-Koreában 116-ra nőtt azoknak a betegeknek a száma, akiket korábban már gyógyultnak nyilvánították, most mégis pozitív lett a tesztjük. A kutatók szerint valószínűleg a vírus reaktiválódik, és nem újrafertőződésről van szó. Az jelenséget a WHO is vizsgálja – írja a Portfolio.hu a Reuters hírügynökség nyomán. Kutatók azt tartják valószínűnek, hogy nem újbóli visszafertőződésről van szó, hanem a szervezetben még megtalálható vírus reaktiválódik. Más vélemények szerint rossz mérési eredmények is szerepet játszhatnak a meglepő adatban, de az is elképzelhető, hogy a vírus maradványa mutatható csak ki a páciensek szervezetében, ami nem veszélyes sem rájuk, sem másokra – írja a Reuters. A pozitív teszteredményekben annak is szerepe lehet, hogy rövid idő telt el a karanténból – gyógyultan – távozás és az újabb, ismét pozitívnak bizonyult tesztek elvégzése között. Dél-Koreában azokat a pácienseket nyilvánítják teljesen gyógyulttá, akiknek két, 24 óra leforgása alatt végzett tesztjük is negatív lett.

Egy másik fontos kérdés, amely mindannyiunkat érdekel, az, megvédhet-e minket az itthon kötelezően kapott tuberkulózis-oltás a vírus ellen? – teszi fel  kérdést a HVG.hu – mai online számában. Lehetséges volna, hogy Kelet-Európában nem azért látszik a nyugatinál kisebbnek a járvány, mert kevesebb tesztet végeznek el a hatóságok? És nem is azért, mert a Kínából már valószínűleg december óta kirajzó fertőzöttek sokkal kevésbé jöttek erre a vidékre, hanem inkább Rómát, Párizst, Madridot keresték fel? Hanem azért, mert a nálunk évtizedek óta kötelező tuberkulózis elleni oltás hatásos lehet a koronavírus ellen? Teljesen természetes, ha a tudósvilág most azon dolgozik, hogy végigmenjen minden lehetséges hatóanyag-kombináción, amely ellenszere lehet a Sars-CoV-2 koronavírusnak. Amerikai kutatók álltak elő azzal az elmélettel, amely szerint a gyerekkorban kapott BCG (Bacillus Calmette-Guerin) oltás lehet a kulcsa az alacsonyabb halálozásnak, és erre kutatást akarnak alapozni. Erre vonatkozó tanulmányukat az amerikai Medrvix szaklapban tették közzé március 24-én. Ám ez azt is jelenti, hogy a BCG oltás koronavírus elleni hatásosságára egyelőre semmi bizonyíték nincs, csupán egy megfigyelés, amely szerint földrajzilag némileg egybevág a kötelező oltás és az alacsony fertőzöttség. Már csak azért is óvatosan kell bánni az elképzeléssel, mert a BCG oltás történetesen Kínában is kötelező már hetven éve. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa nyilatkozott a témában, mondván, hogy a BCG hatásosságára semmilyen tudományos magyarázat nincs egyelőre. A virológus a Nature Microbiology szaklapban nemrég megjelent cikkre hívta fel a figyelmet, amely éppenséggel cáfolja a tuberkulózis elleni oltás hatásosságát – olvasható a HVG.hu technikai és tudományos újításokat bemutató rovatában.

Az interneten keringő összeesküvés-elméletek melegágya maga a diplomáciai propaganda – a kínai sajtó amerikai vírusnak nevezi a koronavírust, míg az Egyesült Államok és Európa hivatalos forrásai suttogva bár, de arról beszélnek, a vírus: kínai. A The Atlantic patinás amerikai újság, amely csekély 160 esztendeje tájékoztatja olvasóit Amerika és a világ dolgairól mai számában összeállítást közöl arról, a kínai propaganda-gépezet hogyan próbálja a koronavírus-krízist a maga javára kihasználni, egyszersmind támadni és lejáratni az Egyesült Államokat, és elnökét Donald Trumpot. A The Atlantic arról ír, a Kínai Népköztársaság már öt esztendeje építi azt az online arcát, amelyet kifele mutat, olyan platformokon, mit például a China Daily vagy a Xinhua hírügynökség – amelyek angol nyelvű híreket szolgáltatnak nagyjából 75 millió, Kínán kívül élő felhasználónak, az otthoniak számára ezek a hírforrások nem hozzáférhetőek. Szintén a külföldi, nagyjából 99 millió nézőnek közvetít a China Global Television Network – összehasonlításképpen, a CNN-hírcsatornának körül-belül 32 millió nézője van. Miközben az említett csatornákon keresztül a kínai gócpontok megszüntetéséről, a gyógyulásról és a reményteljes jövőről olvashatnunk a Hong-Kongban megjelenő South China Morning Post arról ír, hogy Kína hamarosan óriási gazdasági problémákkal fog szembesülni, a külföldi befektetők távozása és az élelmiszerhiány miatt, mivel az óriási ország a világ legnagyobb élelmiszer-importálója és a legnagyobb fogyasztó, természetesen. Az élelmiszerbiztonság már okozott gondokat, méghozzá hatalmas gondokat, és erről még eleven emlékei vannak a lakosságnak. Úgy saccolják, hogy az 1959-es és 1961-es nagy éhínségek, Mao Ce-tung uralkodásának idején több millió ember áldozatul esett.  Az élelmiszer-árak február óta átlagban 21 százalékkal növekedtek, a disznóhúsé pedig 130 százalékkal, mivel tavaly Kínában is felbukkant az afrikai sertéspestis, és az állatállományt megtizedelte. A kérdés tehát ez, írja a South China Morning Post: ki fogja Kínát etetni?