Világszerte 1 millió 859 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartottak  nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből közel 438 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig több mint 114 ezerre becsülik. A fertőzés 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 557 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Donald Trump elnök az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította tegnap este. Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

Kínában 83 ezer esetet tartottak nyilván ma kora délután.

Spanyolországban a fertőzöttek több mint egyharmada már meggyógyult –  jelentette a a spanyol egészségügyi minisztérium. Szám szerint több mint 62 ezer gyógyultról számoltak be, 166 ezer fertőzöttet és 17 ezer halottat tartanak nyilván.  

Olaszországban az utóbbi több mint húsz nap alatt az elhunytak száma most először csökkent ötszáz alá – jelentette tegnap este az olasz polgári védelmi hatóság. Mára több mint 156 ezer fertőzöttet, 19 ezer halottat regisztráltak, ám a gyógyultak száma meghaladta a 34 ezret.  A római kormány korábbi bejelentése szerint április 13-tól újranyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket.  

Franciaországban közel 137 ezer fertőzöttet és 14 ezer elhalálozást jelentettek, de az egészségügyi tárca szerint csökkenőben az emelkedés üteme. A gyógyultak száma közelít a 27 és fél ezerhez. Németországban  csaknem 128 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, 3 ezer elhunytat és 60 ezer gyógyultat jegyeznek.

Magyarországon 1458-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 120-an meggyógyultak, az elhunytak száma 109, 15 ezren vannak hatósági házi karanténban és csaknem 35 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.