Mostanáig 914 koronavírusból meggyógyult személyt, és 6633 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván hazánkban – közölte ma a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek száma hazánkban 318-ra emelkedett. Ugyanakkor több mint 24 ezer személy van intézményes karanténban, további 71 ezer otthoni elkülönítésben vagy orvosi megfigyelés alatt. Jelenleg 231 beteget ápolnak az intenzív osztályokon. Eddig országszerte 67 204 tesztet végeztek.

A GCS mai közleménye szerint legutóbb három férfi és egy nő halt meg, a legfiatalabb 56, a legidősebb közülük 63 éves volt. A 62 éves férfi Maros megyei volt, és egy bizonyítottan koronavírusos személlyel érintkezett korábban. Április 4-én diagnosztizálták, 10-én hunyt el. Magas vérnyomásban szenvedett. Egy 63 éves Krassó-Szörény megyei nőről március 30-án bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött meg. Másodfokú elhízás, magas vérnyomás, krónikus szívkoszorúér-betegség és krónikus dohányzás rontották a túlélési esélyeit. Április 10-én elhunyt.
Meghalt egy 56 éves Suceava megyei férfi is, aki március közepén tért haza Angliából. Április 6-án diagnosztizálták COVID-19-cel, április 8-án adta fel a harcot a szervezete a betegséggel szemben. Nem volt más ismert egészségügyi problémája. Egy hasonló korú és szintén Suceava megyei férfi kamionsofőr volt, április 6-án lettek pozitívak a teszteredményei, 11-én halt meg. Magas vérnyomásban szenvedett.

A diaszpórában élő románok közül eddig 703 személy biológiai mintáiban mutatták ki a kórt, a legtöbb, koronavírussal fertőzött román állampolgár Olaszországban van, 420 személy, ezt Spanyolország követi 196-os mérleggel, majd Franciaország, 21-el. A koronavírusjárvány kitörése óta 47 külföldön élő román állampolgár hunyt el, és 11 személy gyógyult meg.