A hétvégén úgy tűnt, Franciaország fellélegezhet, ám mára nyilvánvaló, hogy sajnos nem, az új koronavírus okozta megbetegedések és halálesetek száma hétfőn újra megnövekedett – írja Vasile Damian az RFI Paris special rovatában,hozzátéve, hogy Franciaország a második világháború óta nem tapasztalt válságba kerülhet. A francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy újabb taktikát próbálnak ki: elkezdik a legérzékenyebbek tesztelését, főként az öregotthonok lakóit, négy idősből egy elkapja ugyanis az új koronavírus-fertőzést. Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint a járvány még sajnos nem tetőzött. A négy hete tartó szükségállapotot megrosszabbítják, hogy meddig? – ameddig szükséges, jelentette ki Véran. A francia gazdasági miniszter továbbra is azt emlegeti, hogy az Unió létre kellene hozzon egy úgynevezett szolidaritás- alapot, amely kisegítené a tagállamokat a koronavírus okozta válságból, de úgy tűnik erre nincs túl nagy akarat az EU-ban, ha van benne egyáltalán.

A The Telegraph optimistább hangvételű ma. A brit lap arról ír, hogy a járvány csúcspontja talán lejárt, és egyes szigorításokat fel lehetne oldani – a Reuters hírügynökség német belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Németország április 19-től enyhítene a szabályokon, ugyanakkor bevezetné a vírus által érintett lakosság széleskörű tesztelését. Egészen pontosan a bizonyítottan fertőzött személyek azon családi és ismerősi hálózatát, akikkel a fertőzöttek kapcsolatban voltak. Ausztria is hasonló lazításokat tervez, például április 14-től megnyitná előbb a kisebb, majd a közepes és nagyobb üzleteket is. A Le Monde szerint Ausztria az egyetlen olyan európai állam, amely krízis-forgatókönyvet készített, amelyben meghatározta azt is, mikor fog kilábalni belőle. A tervek szerint Ausztriában május 15-ig kinyitnának az üzletek, a vendéglők és a hotelek is, bár egyes szabályokat, például a maszk viselését be kell majd tartani. A Business Insider szerint az osztrákok optimizmusa nem teljesen megalapozott, Kínában többször is vissza kellett vezessenek különféle megkötéseket, mert a vírus szeszélyesen viselkedik: néha úgy tűnik eltűnt, legyőztük, de amikor örvendezni kezdenénk újra felbukkan és tovább szedi áldozatait – ezt írja a kínai Global Times is, pedig a kínai sajtó nem feltétlenül őszinteségéről híres. A lap szerint miután feloldották például az utazási tilalmakat, és kínaiak ezrei keltek útra a hatóságok kénytelenek voltak visszavenni a lendületből arra figyelmeztetve, hogy a jövés-menéssel a vírus újra terjedni fog. A népszerű kiránduló-célpontokat illetően a kínai hatóságok kénytelenek a korlátozásokat továbbra is betartatni – írja a Global Times.

A Reuters hírügynökség arról is ír, hogy Japán hat nagy tartományában szükségállapotot vezetnek be mától, ez Japán lakosságának 40 százalékát érinti. A szükségállapot az eredeti elképzelés szerint egy hónapot tart, a kormány pedig egy 990 milliárd dolláros segélyalapot hozott létre, hogy megakadályozza a japán gazdaság összeomlását. A La Libre Belgique belga lap Kínát okolja amiatt, hogy az új koronavírus-járvány világméretűvé lett, hibáztatja az ázsiai ország vezetőségét amiatt, hogy kezdetben titkolták a bajt, meghurcolták, elhallgattatták azokat, aki a veszélyekről próbáltak beszélni és nyomást gyakoroltak az Egészségügyi Világszervezetre is, és mind a mai napi meghamisítják a hivatalos adatokat. A La Libre Belgique szerint a Kínai Köztársaságban legkevesebb 100 ezer ember halt meg az új koronavírus okozta fertőzésben.

A HVG.hu 360 fok rovatában Szeretettel Erdélyből: Ámulunk, kicsit félünk. Kelet-Európa nem unalmas – címmel olvasható Demény Péter író jegyzete arról, hogyan is telnek a most Marosvásárhelyen élő szerző koronás-napjai, az obligát kesztyűs-maszkos bevásárlásokon túl: Írás közben a Mezzót hallgatom, mert annyit teszek az emberiség és a magam érdekében, hogy ha nem muszáj, nem terhelem a netet, nehogy ne legyen – így ha nem feltétlenül szükséges, nem a YouTube-on „zenélek”. A koncertek, operák, balett-előadások közötti szünetekben a Mezzo is a koronavírust megelőző intézkedéseket sugározza, mint a magyarországi és a romániai csatornák – írja a Látó szerkesztője, a lap friss száma a www.lato.ro oldalon olvasható. Más kulturális kiadványokhoz hasonlóan a Helikon kétheti irodalmi és művészeti lap korábbi és friss számai is elérhetőek a www.helikon.ro oldalon, illetve új rovattal is gazdagodott: a Kijárási Tilalmat tegnap Magyary Ágnes Budapesten élő szerző Vesztegzár című írása indította.