Kimutatták a koronavírust a múlt héten Romániában járt, fertőzött olasz állampolgárral közvetlen kapcsolatba került egyik Gorj megyei személynél – erősítette meg Victor Costache egészségügyi miniszter.

Az érintett férfinek, akit a fővárosi Matei Balş Járványtani Intézetben kezelnek, nincsenek tünetei és jó az állapota – közölte ma Stratégiai Kommunikációs Csoport. A Gorj megyei prefektus szerint mostanig 73 olyan személytől vettek mintát, akik kapcsolatba kerültek akár az olasz állampolgárságú fertőzöttel, akár a fiatalemberrel. Az érintett településen több mint harminc személy van jelenleg házi karanténban – mondta a prefektus. Raed Arafat államtitkár hangsúlyozta, hogy egyelőre egyetlen esetet igazoltak, nincs még szó koronavírus-járványról. Klaus Johannis államfő a közösségi hálón intette nyugalomra a lakosságot a koronavírus romániai felbukkanásával kapcsolatban. Johannis arra kéri az ország polgárait, óvakodjanak a szenzációhajhászattól és a pánikkeltéstől.

‘A riasztó hírek, vagy éppen álhírek keltése pánikjárványt generálhat, amelynek káros hatásai lehetnek embertársainkra’ – olvasható a bejegyzésben, amelyben az elnök arra kér mindenkit, hogy felelősségteljesen kövessék a megelőzést szolgáló tanácsokat.