A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, amennyiben biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

A CNAS mai közleménye szerint a pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre. A betegszabadságról szóló igazolást a kezelőorvosnak kell kiállítania, a közegészségügyi igazgatóság illetékes szerve által aláírt dokumentum alapján. Karantén esetén az orvosi igazolás utólag is kiállítható, de csak a folyó vagy az azt megelőző hónapra.

A CNAS közleménye leszögezi, ebben az esetben nem érvényes az a korlátozás, amely tíz napban szabja meg a családorvos által kiírható betegszabadság maximális időtartamát, és nem számít bele más betegségek okán adott betegszabadságba. (Agerpres)