Ötven százalék alá csökkent az előre hozott választások megszervezésének esélye – nyilatkozta hétfő este az államfő, miután az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a döntését, hogy ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel kormányalakításra. 

Klaus Johannis kijelentette, nem kommentálja az alkotmánybíróság döntését. Hozzátette viszont, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) ismét válságot idézett elő a Ludovic Orban miniszterelnöki jelölése elleni óvással.

Az államfő azt is hozzátette, hogy újabb jelöltet csak azután nevesít,  hogy kézhez kapta az alkotmánybíróság határozatának indoklását.

Elmaradt a második Orban-kabinet beiktatásáról szóló, tegnap délutánra kitűzött szavazás, mert a parlament kvórumhiány miatt határozatképtelen volt.

Az alkotmánybíróság már a képviselőház és a szenátus együttes ülése előtt közölte: alkotmányellenes volt az államfőnek az a döntése, hogy ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel kormányalakításra. 

A taláros testület megállapította: Klaus Johannis alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor ismét a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást. A határozat szerint miniszterelnök-jelöltet azzal a céllal kell nevesíteni, hogy kormánytöbbséget hozzon létre. Ezzel szemben Klaus Johannis egyértelművé tette, hogy döntésének célja a parlament feloszlatása, és nem egy új kormány beiktatása.