Az ideiglenes kormányfő kijelentette: az alkotmánybíróság döntése egyértelműen a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kedvez.

Hozzátette:  jó ideje majdnem minden alkotmányos természetű jogi konfliktussal vagy az alkotmánybírósághoz benyújtott panasszal kapcsolatban a PSD javára dönt a taláros testület.

Ludovic Orban támadására reagálva az alkotmánybíróság elnöke kifejtette: a parlament és az elnöki hivatal közötti alkotmányos természetű konfliktust az okozta, hogy az államfő nem kormányalakítás szándékával jelölte miniszterelnöknek Ludovic Orbant, hanem bevallottan azért, hogy kormánya megbukjon a parlamenti szavazáson.

Valer Dorneanu azt is hozzátette: az alkotmánybíróság nem szabta meg az államfőnek, hogy kit jelöljön miniszterelnöknek; a parlamenti pártokkal való konzultáció nyomán Klaus Johannis továbbra is bárkit megbízhat kormányalakítással, akit jónak lát, és ez a személy lehet akár Ludovic Orban is, ha a megbízás az alkotmány 101-es cikkelyének szellemében történik. Azaz a pártokkal való egyeztetés nyomán körvonalazódó miniszterelnök-jelölt képes egy kormánytöbbség kialakítására, a román állami intézmények működése folytonosságának biztosítására.