Hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolja a Ludovic Orban vezette kormányt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bizalmatlansági indítványban, amelyet hétfőn délután olvastak fel a kétkamarás parlament együttes ülésén.

A két politikai alakulat azért próbálkozik a három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.

A bizalmatlansági indítvány sikere egyetlen szavazaton múlhat. A PSD képviselőházi frakciója tegnap egy taggal bővült, Georgian Pop csatlakozásával, így a két párt törvényhozási csoportjai összesen 232 taggal rendelkeznek. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 voksra van szükség.

Amennyiben nem sikerül a kormánybuktatás, a PSD és az RMDSZ alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.