Tízezer lejre bírságolta a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség a Srí Lanka-i pékmestereket alkalmazó gyergyóditrói céget, a szankciónak azonban semmi köze a vendégmunkásokhoz, sőt azokhoz a panaszokhoz sem, amelyek a szombati falugyűlésen elhangzottak.

Mint ismert, több helybéli azzal vádolta a pékség tulajdonosait, hogy rendkívül hosszú, 20-22 órás műszakokra kényszerítették őket, miközben a túlóráikat nem fizették ki, és előfordult az is, hogy a teljes munkaidőre felvett alkalmazottat napi kétórás részmunkaidővel jelentették be.

Tudor Polak munkaügyi államtitkár a Digi24-nek azt nyilatkozta: a felügyelők összesen négy szabályszegést találtak hétfőn a gyergyóditrói pékségnél. Három esetben megrovásban részesült a cég, illetve mivel néhány elektromos berendezésnek nem volt földelése, a munkavédelmi szabályok megsértéséért 10 ezer lejes bírságot szabtak ki.

A helybéliek panaszainak kivizsgálása folyamatban van a ditrói pékségnél – közölte a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség főfelügyelője, Dorin Male az Agerpresszel.