Teherán elismerte, hogy az iráni hadsereg lőtte le a szerdán lezuhant ukrán utasszállító repülőt. Szombat reggeli Twitter-üzenetében Haszan Róháni elnök „mélységes sajnálatának” adott hangot a „katasztrofális tévedés” miatt. Róháni azt ígérte, a felelősöket bíróság elé állítják. „Gondolatban és imáimban a gyászoló családokkal vagyok” – írta az iráni elnök.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ugyanakkor közölte: „az Egyesült Államok kalandorsága által okozott válság idején bekövetkezett emberi hiba” vezetett az ukrán gép lelövéséhez.

Korábban a teheráni vezetés tagadta, hogy köze lenne a 176 civil halálával járó katasztrófához. Az újabb álláspont szerint a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték.

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak, megtorlásként azért, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.