Bizonytalan, hogy kialakul-e parlamenti többség az előrehozott választások körül azután, hogy Ludovic Orban miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő megállapodott a parlament feloszlatásáról. A pártok többsége támogatja az előrehozott parlamenti választásokat, de egyesek feltételekkel, és ezek a feltételek esetenként ellentmondanak egymásnak.

Legutóbb a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezető testülete döntött arról, hogy az alakulat két feltétel teljesüléséhez köti az előrehozott választások támogatását. Ezek: a törvényhozók számának csökkentése 300 főre, illetve visszatérés a kétfordulós polgármester-választásra. Utóbbi feltétel ellentmond az RMDSZ szándékainak.

A magyar érdekvédelmi szövetség egyelőre nem állapodott meg a liberálisokkal az előrehozott választásokról, és nem született nyilvános döntés az ügyben, megfigyelők szerint éppen azért támogatná az előrehozott választásokat, hogy elejét vegye a választási törvény módosításának. A kétfordulós rendszerben ugyanis sok településen kisebb esélyekkel indulna az RDMSZ jelöltje a román pártok várható szövetkezése miatt.