Január elsejével megváltozott a pártok finanszírozásának módja. Összességében csökken a szubvenció, ugyanakkor olyan pártok is kapnak támogatást, amelyek eddig nem. A törvénymódosítás fő haszonélvezője a Pró Románia párt.

A kormányfő szerint 30 százalékkal csökken a pártok finanszírozására fordított összeg. Ludovic Orban szerda esti brüsszeli sajtóértekezletén nyilatkozott erről. Elmondta, hogy a költségvetési törvénybe bevittek egy módosítást, amelynek értelmében összességében harminc százalékkal csökkent a pártok finanszírozására fordított összeg. Hozzátette: nem tudja pontosan, hogyan oszlik el a pénz a pártok között.

A kérdésre az Expert Forum agytröszt hívta fel a figyelmet. Közleményükben azt írták: január elsejétől a pártok már a választásokon elért eredményük, hanem az idei év elején regisztrált képviselői létszám alapján kapnak költségvetési támogatást. A törvénymódosítás fő haszonélvezője a Pró Románia párt, amely a választások után alakult, így nem lenne jogosult szubvencióra.

Az Expert Forum szerint az intézkedés politikai alku eredménye. Vélhetően ezzel honorálta a miniszterelnök a Victor Ponta vezette Pró Románia hozzájárulását a Szociáldemokrata kormány megbuktatásához és a Nemzeti Liberális Párt hatalomra kerüléséhez.