A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályba lépésétől számítva keddig közel 23 ezer elítéltet helyeztek szabadlábra a jogszabály alapján – közölte az Országos Börtönigazgatóság (ANP). A tájékoztatás értelmében 2017. október 19-étől kezdődően 22.939 fogvatartottat engedtek ki a börtönből, akik közül 4060 letöltötte a büntetését, 18.879-et pedig feltételesen helyeztek szabadlábra.

A jelzett időszakban ugyanakkor a szabadultak közül 2335-en visszakerültek a börtönbe, de a kimutatás szerint ezeknek csupán egy része követett el újabb bűncselekményt a szabadulása után, többek esetében már a börtönbüntetése idején zajló büntetőperben született jogerős ítélet. A kimutatás nem tér ki arra, hogy milyen arányban vannak a tényleges visszaesők a rács mögé visszakerült elítéltek között.

Mint ismert, a képviselőház szerdán hatályon kívül helyezte a 2017/169-es törvényt, amelynek értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött egy hónapban 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése.