Az Európai Bizottság felkérte a román mezőgazdasági minisztériumot, hogy vizsgálja felül a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat, ugyanis Brüsszel megítélése szerint nem stimmelnek a hozamokra vonatkozó számok.

A hivatalos statisztikai szerint 2018-ban Romániában összesen körülbelül 32 millió tonna gabona termett, ami Franciaország és Németország után a harmadik legnagyobb mennyiség az Európai Unióban (EU). 2017-ben a hatóságok által bejelentett gabonatermés csaknem 27 millió tonnát tett ki.

A kérdőjelek azzal kapcsolatban merültek fel, hogy az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint két év alatt Romániában sikerült 8 millió tonnával, azaz 70 százalékkal növelni a kukoricahozamot, ráadásul úgy, hogy a termőterület nagysága picivel csökkent.

A mezőgazdasági tárca vezetője, Petre Daea az Európai Bizottság felkérésére reagálva ragaszkodott ahhoz, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt adatok pontosak, mivel a gazdák aláírt nyilatkozatain alapulnak. Éppen ezért a tárcavezető szerint sértő a gazdákra nézve, hogy megkérdőjelezik a romániai mezőgazdaság teljesítményét.