Heves esőzések és erős szél kíséretében csapott le Kína délkeleti partjaira a Lekima nevű tájfun mára virradóra.

A vihar földcsuszamlást okozott, amelyben tizenhárom ember meghalt és tizenhat eltűnt. A tájfun Vencsou városánál ért partot, és a központja óránkénti 15 kilométeres sebességgel halad észak felé, és közben fokozatosan veszít erejéből. Óránkénti 187 kilométeres széllökések és heves esőzések kísérik. A földcsuszamlás Vencsou városától mintegy 130 kilométerre északra történt, ahol összerogyott egy gát. Csöcsiang tartomány hat városában mintegy 200 ház dőlt össze, több mint 660 ezer hektár mezőgazdasági terület semmisült meg.

A tájfun érkezése miatt Csöcsiang tartományban 800 ezer, Sanghajban pedig több mint 250 ezer embert telepítettek ki ideiglenesen. A vihar miatt összesen 625 repülőjáraton töröltek. Csöcsiang tartomány közel 2,7 millió háztartása maradt áramszolgáltatás nélkül, miután az erős szél villanyvezetékeket szaggatott le.

A Lekima tájfun – amely idén már a kilencedik, a csendes-óceáni térségben képződött ciklon – tegnap Japán déli részén és Tajvanon pusztított, ott is komoly károkat okozva.