A sürgősségi segélyhívóval kapcsolatos problémák némelyikének orvoslásához akár öt évre is szükség lehet – derül ki abból a jelentésből, amelyet a Raed Arafat belügyi államtitkár által vezetett minisztériumközi bizottság terjesztett a miniszterelnök elé a 112-es sürgősségi rendszerre vonatkozóan.

A jelentés kitér a fejlett mobil lokalizáció alkalmazási lehetőségeire, illetve más kiegészítő rendszerek bevezetésére. A dokumentum a különböző területekre vonatkozóan tizennégy intézkedést irányoz elő. Ezek egy és öt év közötti kifutásúak – mondta Arafat. Külön figyelmet fordítanak majd a vészhívásokat fogadó diszpécserek képzésére.

A dokumentumban tizennégy rövid-, közép- és hosszú távú intézkedést fogalmaznak meg. Szerda esti sajtótájékoztatóján az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: a rövidtávú intézkedések közé tartozik többek között a lokalizációs rendszerre vonatkozó jogszabályi keret sürgős javítása, amihez már elkészült a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezete. A tervezet kitér a feltöltőkártyák használatára is, mert az első félévben a 112-es egységes segélyhívószámra beérkező visszaélésszerű hívások 81 százaléka ilyen kártyáról történt, emiatt nem lehetett azonosítani a hívó felet.