A párt elnöke, Dan Mașca kijelentette: nem tartja természetesnek azt, hogy mindenben Bukaresttől függünk, és hogy Bukaresttől várunk minden megoldást – olyan kérdések esetében is, amiket mi itt helyben jobban értünk és ismerünk. – Ezzel is egyet lehet érteni. A POL szerint az ország összes történelmi régiójának autonómiára van szüksége. Ezért a Szabad Emberek Pártja kiáll a Székely Nemzeti Tanács autonómia-törekvése mellett. Az önrendelkezés pedig, hangsúlyozza Dan Mașca, nemcsak döntési szabadságot jelent, de felelősséget is. Ha a helybeliek elnyerik a lehetőséget, hogy maguk dönthetnek sorsukról, akkor többé már nem mondhatják azt, hogy a kormány, amely nem ismeri az ők nagy helybeli gondjaikat, nem oldja meg azokat – vagyis nem végzi el a helyiek munkáját. Persze a POL tagjai sem szentek. Közülük az egyiknek sikerült bejutnia a parlamentbe, s azonnal beállt az egyik nagy párt képviselői közé – vagyis elárulta a POL-t, a Szabad Emberek Pártját.

         Ez a párt elsősorban a fiatalokra számít. Dan Mașca úgy véli: „az ifjak azok, akik jobban megértik, hogy a Székelyföld és Erdély értéke a sokszínűség”. S aki a fiatalokra számít, az a jövőbe tekint. Nem reked meg a múltban. – Erre is érdemes odafigyelni.

         A POL Türelmességi Nyilatkozatot fogadott el, még 2016-ban, amely szerint a ma élők nem hibásak azért, amit az őseik műveltek. Ha állandóan azt emlegetjük, hogy az etnikumok között micsoda feszültségek voltak a múltban, akkor feszültségekkel telivé tesszük a jelent. – Ezzel is egyet tudunk érteni: a múlt felhánytorgatása nem hoz sok jót… Miként egyet értünk azzal is, hogy a POL támogatja a kétnyelvűséget Marosvásárhelyen. A Türelmességi Nyilatkozat szerint Marosvásárhelyen két többség él – a román és a magyar. A kétnyelvűség pedig a város vagyona. A POL támogatja a hagyományok és az önazonosság megőrzését, valamint az interkulturális cseréket. Mert a Türelmességi Nyilatkozat szerint: „Minél jobban ismerjük egymást, annál toleránsabbak vagyunk”. Vagyis az értékeket látva és ismerve lassan kimúlik a nemzeti türelmetlenség, gyűlölködés, bizalmatlanság. Politikai tőke nélkül marad sok nagy párt…  S hogy így legyen, a POL az interetnikus testvériség városává nyilvánítja Marosvásárhelyt. – A jószándék, tehát, kétségtelen. S ha megvalósul, akkor feledésbe merülhet 1990 fekete márciusa. Mert akkor bizony szó sem volt az interetnikus testvériségről.

         Minden esetre Dan Mașca nyilatkozatait és a POL dokumentumait tanulmányozva, ha eddig még nem tudtuk volna, meggyőződhetünk róla, hogy a román sem ördög. És mi sem… Van tehát remény.