Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 41 fok feletti hőmérsékletet.

A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser-folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak. A termelést várhatóan ma dél körül függesztik fel. Az ország nagy részét a hőség mellett az aszály is sújtja.

Párizsban tegnap a több mint hetvenéves abszolút melegrekord dőlt meg 41 fokkal – közölte a francia meteorológiai szolgálat. Száz megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a Météo France, amire még soha nem volt példa.

Negyvenfokos kánikula sújtja elsősorban Olaszország északi részét, ahol tegnap a legmagasabb szintű riasztást adták ki, a holnaptól várható viharok érkezéséig. A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztás 13 városra érvényes.

Tegnap megdőlt az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában is. A brit meteorológiai szolgálat bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő repülőtéren 36,9 fokot mértek.

Belgium egyes részein a napokban 38-40 Celsius-fokos hőmérséklet is várható.