Erre a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hívta fel a figyelmet mai közleményében, hangsúlyozva, hogy nem ajánlott kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását.

A közlemény hangsúlyozza: a tesztüzenetek segítségével derül fény a rendszer esetleges olyan hibáira, amelyeket valós vészhelyzetben nem lehet korrigálni. A rendszer tesztelése a tervek szerint július 30-áig tart, de ha a hibákat nem sikerül orvosolni, meghosszabbítják ezt az időszakot. “Tudatában vagyunk annak, hogy ez sokak számára kényelmetlenséget okoz, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért, de e tesztelések elvégzése kötelező, tekintettel a RO-Alert rendszer létrehozásának céljára” – fogalmaznak a közleményben. 

A katasztrófavédelem ugyanakkor kéri a lakosságot, hogy ne a 112-es egységes segélyhívószámon próbálják jelenteni a Ro-Alert rendszer általuk észlelt hibáit. Ma reggel az ország több régiójában is sokan többször megkapták a Ro-Alert rendszeren küldött tesztüzenetet, és esetenként módosult a kiküldött szöveg. (Agerpres)