A Ciszjordániát részben irányító Palesztin Hatóság egyetlen, Izraellel kötött egyezményt sem fog végrehajtani a továbbiakban – jelentette be tegnap Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Azt mondta, ma egy bizottság megkezdi ennek az intézkedésnek a megvalósítását. Ugyanakkor a dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Abbász már korábban is tett hasonló fenyegetéseket, de eddig egyszer sem váltotta azokat valóra. „Nem fogunk meghajlani a diktátumok elõtt és elutasítjuk az erõvel ránk kényszerített kész tényeket, különösen Kelet-Jeruzsálemben” – hangsúlyozta Abbász.

A palesztin vezetés tegnapi rendkívüli ülését az tette szükségessé, hogy az izraeli hadsereg hétfőn hajnalban engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat kezdett el lerombolni Kelet-Jeruzsálem környékén. Egy bíróság ugyanis úgy határozott, hogy az említett ingatlanok veszélyesek, mivel az Izrael által emelt elválasztó kerítés közelében találhatóak. Az Európai Unió a házlebontások haladéktalan leállítását követelte.

A palesztinok szerint Izrael így akarja elűzni őket a kerítés menti biztonsági övezetből, hogy helyet csináljon izraeli telepeknek és összekötő utaknak.