A Trump-kormány mától jelentősen megszigorítja az illegális bevándorlók elleni fellépést, lehetővé téve, hogy bírói meghallgatás nélkül kiutasítsák őket az országból – derül ki az amerikai kormányzat döntéseit publikáló Szövetségi Közlönyben hétfőn este közzétett intézkedésből.

Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter intézkedése értelmében a bevándorlási hivatal munkatársai felhatalmazást kapnak arra, hogy felgyorsítsák és kiterjesszék az illegális bevándorlók elleni razziákat.

A közlönyben megjelent várható intézkedés értelmében mindazokat letartóztathatják és azonnali hatállyal kiutasíthatják majd az országból, akik két esztendőnél rövidebb ideje tartózkodnak illegálisan az Egyesült Államokban, s ezek az emberek nem kapnak lehetőséget arra, hogy egy bevándorlási bíró előtti meghallgatás után menedékjogért folyamodjanak.

Az intézkedési terv ugyanakkor megjegyzi, hogy azok, akiket hazájukban kínzás vagy üldöztetés fenyeget, változatlanul benyújthatnak majd menedékkérelmet az amerikai hatóságokhoz.