Romániában kevés előrelépés tapasztalható a törvényhozók, a bírák és az ügyészek korrupciójának megakadályozására irányuló intézkedések elfogadásában, és az igazságszolgáltatás vitatott reformjával kapcsolatos aggályok megválaszolására – hívja a figyelmet az Európai Tanács korrupcióellenes testülete. A GRECO ma közzétett két jelentésében aggodalmát fejezi ki, különösen azért, mert a román hatóságok teljesen figyelmen kívül hagyták azt az ajánlást, hogy mondjanak le az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészi részleg létrehozásáról – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A GRECO felkéri a román hatóságokat, hogy a legrövidebb időn belül hozzanak határozott intézkedéseket a kézzelfogható előrelépés érdekében – írja az Európai Tanács sajtóközleményében. Ebben az összefüggésben a GRECO üdvözli Viorica Dăncilă miniszterelnök június 4-i bejelentését, amely szerint szándékában áll lemondani az igazságügy területén kezdeményezett ellentmondásos reformokról.

A jelentés szerint a törvényhozók, a bírák és az ügyészek korrupciójának megelőzése érdekében 2015-ben javasolt 13 ajánlás közül Románia csak négyet léptetett teljes egészében életbe. A román hatóságok három ajánlást részlegesen hajtottak végre, és hatot egyáltalán nem alkalmaztak.