A karibi válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki, ha amerikai rakétákat telepítenek az orosz határok közelébe – figyelmeztetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában, az orosz parlament felsőházában.

Az MTI által ma reggel idézett hétfői kijelentés annak a törvénytervezetnek a vitájában hangzott el, amely a szárazföldi telepítésű, közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről kötött ún. INF-szerződés felfüggesztéséről szól.

Rjabkov az Egyesült Államok és a NATO azon korábbi ígéreteivel kapcsolatban, hogy nem tervezi ilyen fegyverek Európába telepítését, emlékeztetett, hogy Oroszország és az atlanti szövetség együttműködési alapokmánya magában foglalja azt a kitételt, hogy a NATO nem kíván jelentős erőket állomásoztatni új tagállamai területén, az orosz határok közelében. A külügyminiszter szerint a történtek azt mutatják, hogy „mindez könnyen megváltozik”, ezért Oroszországnak a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie.

Hozzátette, hogy Oroszország a hadászati stabilitásról folytatott párbeszéd újraindítására törekszik, és reményét fejezte ki, hogy erre az Egyesült Államok is hajlandó lesz.

A kubai rakétaválság a kommunista szigetországba telepített szovjet atomrakéták miatt alakult ki 1962-ben. A hidegháború idején ekkor állt a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok, illetve rajtuk keresztül a világ a legközelebb egy atomháború kirobbanásához.