Ma egy olyan igével foglalkozunk, amelyet rendszerint használunk, mégis igyekszünk rokon értelmű szavakat találni helyette vagy körülírjuk. A csinál igéről van szó, amely szláv jövevényszó, és az értelmező szótár szerint több dolgot is takar, például azt, hogy valamely cselekvést végez.

Számos igekötős ige keletkezett belőle, többek között gyakori a megcsinál, az utánacsinál, a végigcsinál és a visszacsinál. Ugyanakkor tárgyas szószerkezetekben is találkozhatunk vele, amelyek egy része a nyelvművelő szótár szerint „idegenszerű, terjengős, jellegtelen. Némelyik ilyen kifejezéshez azonban sajátos stílusérték tapadt; ezeket nemigen helyettesíthetjük mással”. Most közülük ragadok ki néhányat.

Sokszor előfordul az adósságot csinál, amelyet választékosabban is kifejezhetünk, például úgy, hogy adós marad, esetleg adósságba keveredik. De néha azt is mondjuk, hogy valamelyik ismerősünk jó vagy rossz arcot csinál valamihez, ami helyett inkább a jó vagy rossz arcot vág javasolt. Közben eszembe jutott egy néhány éve hallott vicc, amely így szól:

– Jean, vendégek jönnek, vágjunk jó képet hozzá!

– Igenis uram! A hallban lévő Munkácsy jó lesz?

A jó vagy rossz arcot csinál mellett sűrűn hallhatjuk, hogy valaki nagy befektetést csinál, ami helyett jobban hangzik a nagy tőkét, összeget fektet be valamibe típusú mondat.

A köznyelvben természetes még az étvágyat csinál valamihez a választékosabb étvágyat kelt, gerjeszt helyett. A hibát csinál is eléggé elterjedt a hibát követ el rovására. Nem hagyhatom ki a divatos, de helytelen hibát vét kifejezést, amelyet az igényes stílusban érdemes kerülni. Helyette a tömör hibázik vagy a hibát ejt és a már korábban említett hibát követ el szókapcsolatokat ajánlják. 

És mit használunk ahelyett, hogy elszámolást csinál valamiről? Az elszámolást készít valamiről vagy az elszámol valamivel jobban hangzik. Nem maradhat ki a gondot csinál magának valamiből sem: ezt az aggódik, aggályoskodik valami miatt, töpreng valamin kifejezésekkel helyettesíthetjük. A mai rész vége felé szeretnék kiragadni néhány szólást, amelyben előfordul a csinál szó: Egy fecske nem csinál nyarat. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. A bolhából is elefántot csinál. Egy bolond százat csinál. Nehéz a kutyatejből sajtot csinálni. Amennyiben lehetséges, én megpróbálom más szavakkal, kifejezésekkel helyettesíteni a csinál igét, néha azonban szinte képtelenség kikerülni. Ma például nem lehetett volna, hisz főszerepet játszott.