Végre szóvá tették: az uz-völgyi cirkusz nem valami spontán tiltakozás, hanem előre megfontolt szándékkal szervezett összecsapás. Romániában is, akárcsak az egykori szovjet birodalom országaiban, léteznek olyan személyek és csoportok, akiknek érdekében áll az, hogy a különböző nemzetiségű állampolgárok időnként egymásnak essenek. Cornel Vâlcu kolozsvári egyetemi tanár szerint: „el akarják terelni a figyelmet arról, hogy az országban nem mennek jól a dolgok: nem működik az igazságszolgáltatás, a tanügy, az egészségügy, nincsenek autópályák”. Vagyis, tennénk hozzá: a hatalom gyakorlói – a korrupt politikusok – miközben zsebre vágják az ország pénzét, amit ugye többek között iskolákra, kórházakra, autópályák építésére kellene fordítani, nemzetiségi konfliktusokat szerveznek. Szembeállítanak egymással románt és magyart – és bárkit! – Huligánokat, gátlástalan szurkolókat vezényelnek az uz-völgyi temetőbe, hogy rongálják meg a sírokat, miközben ők hivatalosan a román hősi emlékmű felszentelését végzik. Mondhatjuk: gyönyörű vallási ünnepet rendeztek…

         Drága szülővárosomban, Kolozsváron, szombaton együtt tüntettek románok és magyarok. Lám, még van ilyen csoda a földön! Románok és magyarok együtt demonstráltak a Mátyás-szobor előtt, és szolidaritást nyilvánítottak a sovinizmus ellen. Bejelentették, hogy manipulációtól és gyűlöletkeltéstől mentes világot akarnak. Íme, Erdélyben mégiscsak szót értenek az arra érdemes románok és magyarok! Sőt, Cornel Vâlcu professzor úr kijelentette: „Talán nem sokat használ, de román emberként bocsánatot akarok kérni a magyaroktól mindazért, amit a legostobább embertársaim az uz-völgyi temetőnél elkövettek.” Jegyezzük meg: drága szülővárosomban a románok is, akárcsak a magyarok, európaiak. Vâlcu professzor azt mondta: „Nem fogjuk leköpni barátainkat és szomszédjainkat azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják”. Én, legalább is, egyetértek vele, s haza kívánkozom Kolozsvárra.

         Persze máshol is akad nem egy erdélyi román, aki a professzor úrhoz hasonlóképpen vélekedik. Marosvásárhelyen Smaranda Enache emberjogi harcos, a Pro-Európa Liga társelnöke ugyancsak azt mondja: „Előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az Uz-völgyében történteket… Az, hogy egy szélsőséges csoport megjelenik és randalírozni kezd, nem a véletlen műve.” Sajnálatosnak tartja azt is, hogy „a szélsőséges nacionalizmus mindig híveket talál Romániában”. Ez annál sajnálatosabb, mert miként maga Smaranda Enache is tapasztalta, Erdélyben a falvakon, például, mindig is jól megfér egymás mellett ez a két közösség.

         És máshol is megférnének! – ha a haszonleső politikusok nem tüzelnék egymás ellen őket. Ezen kellene sürgősen változtatni! Ki kellene közösíteni a románokat és a magyarokat egymás ellen uszító nagyokosokat. Különben sohasem ér véget ez a cirkusz.