Múlt héten az alany és az állítmány egyeztetésével kezdtem foglalkozni, azon belül is a számbeli egyeztetéssel, amelynek fő szabálya, hogy az állítmánynak olyan számban kell állnia, amilyenben az alany áll. Természetesen vannak jóval bonyolultabb esetek is, amikor nagyon kell figyelnünk, ha tisztán és érthetően szeretnénk kifejezni magunkat.

Ma olyan példamondatokat hozok, amelyekben több alany van. Ilyenkor az ingadozások száma nagyobb. „A lányok meg a fiúk régebben külön tanultak.” Helyes-e így? A válasz igen, ugyanis, ha az alanyok mind többes számúak, az állítmány is többes számú.

Vannak viszont olyan mondatok, amelyekben több egyes számú alannyal találkozunk. Ilyenkor általában egyes számú állítmányt illesztünk mellé, mivel magyarosabb, de a többes számú állítmány sem elítélendő. Íme, két példa: „A meggy és a cseresznye veszi át a szamóca helyét” – legalábbis az egyik cikk szerint. „Petőfi és Arany életre szóló barátságot kötött.”

„Személyt jelentő alanyok mellett azonban nem idegenszerű a többes számú állítmány sem” – olvasható a nyelvművelő szótárban. Mit jelent ez pontosan? A választ újabb példamondat érzékelteti. „Mari és Pityu kiléptek a házból.” Sőt akkor is természetes ez az egyeztetés, amikor az alanyok egymáshoz való viszonyáról van szó, különösen névszói állítmány esetén. „Elvira és Krisztina tíz éve barátnők.”

Ám ha valamelyik alanynak mennyiségjelzője vagy határozatlan névelője van, inkább egyes számú állítmányt javasolnak a nyelvészek. Ezúttal egy interneten talált cikkből idézek: „Djokovics, Halep és a két Williams nővér is továbbjutott Miamiban.” Természetesen nem egy, a napokban megjelent tudósításról van szó, mivel jelenleg a francia nyílt teniszbajnokság, vagyis a Roland Garros zajlik egészen június 9-ig.

A rövid, sportos kitérő után következzen egy újabb szabály: „Értelmezős alanyok mellett rendszerint többes számú az állítmány.” És milyen példákat lehetne felhozni? „Katalin és János, az iskola legjobb tanulói az évzáró ünnepségen vették át a díjakat.” Még beszélhetnék a személybeli egyeztetésről, de idő híján jövő hétre marad ez a téma.