2004-ben Adrian Nastase kormányfő nem élt igazságügyi minisztere javaslatával, hogy politikai riválisát, kihívóját a felgyűlt terhelő bizonyítékok birtokában állíttassák korrupció vádjával törvényszék elé. Traian Basescu megnyerte az elnökválasztást, és igazságügyminisztere segítségével – miután egy nap leforgása alatt leváltotta a legfontosabb ügyészi és bírói testületek vezetőit – törvényszék elé állíttatta és bebörtönöztette Adrian Nastasét. Akit nem hagysz meghalni, az nem hagy élni – tartja a bölcs román mondás.

Traian Basescu 2008-ban nyilatkozatot írt alá, hogy nem volt a Szekuritáté besúgója, s 2009-ben – bizonyíthatóan több rendbéli csalással – újabb államelnöki mandátumot szerzett. Tízéves uralkodása alatt egymást érték a botrányai, de azokat mindig elsimították megvásárolt vagy megzsarolt magisztrátusok, akiket ő változatos módon – kitüntetésekkel, pénzes tisztségekbe való kinevezésekkel, más előnyökkel – jutalmazott. „Az ország legjobban informált emberének” hatalmát titkos ügyletek, szervezett klikkrendszer, a politikai ellenfelekkel való kegyetlen leszámolás biztosította.

Miután 2007-ben a felfüggesztésére irányuló kísérlet csődöt mondott, alkotmánysértéseinek bővített újratermelése nyomán 2012-ben a balliberális ellenzék újra megpróbálkozott a menesztésével. Az augusztusi kánikulában harmadfél millióval többen szavaztak az államelnök menesztésére, mint ahány szavazatot 2009-es újraválasztásakor (a hivatalos dokumentumok szerint) kapott, de mivel a kvórum nem jött össze (50 százalék helyett mintegy közel 47 százalékos volt a jelenlét), Traian Basescu állemelnök maradt. Meg kell jegyezni: hathatós európai, néppárti és amerikai érdekelt cinkos segítséggel.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az erdélyi magyarok többsége tíz éven át Basescu-párti volt, a romániai magyar sajtóban rendkívül kevés volt a leleplező hang, e sorok írója sok színes történetet tudna feleleveníteni akkori írásainak szerkesztőségi és olvasói fogadtatásával kapcsolatban.

A 2016-os törvényhozási választások nyomán Traian Basescu parlamenti képviselő lett, idén májustól pedig európai parlamenti képviselő. A volt csencselő hajóskapitány, a politikai szörnyeteg, Románia rossz szelleme az eddigi havi kábé harmincezer eurónál is jóval többet fog keresni.

Hacsak nem szolgáltat mégis elégtételt a sors… Ugyanis az, amit mindenki tudott, és amit senki illetékes nem akart tudomásul venni, nemrég kétségbevonhatatlan tárgyi bizonyíték révén is beigazolódott: Traian Basescut már főiskolás korában beszervezte a Szekuritáté. Ott vannak, olvashatóak eská fogalmazott jelentései. Jellemző, hogy 1975-ben egyik kollégájáról úgy jelentette, hogy az külföldre menekülne, hogy ezt az illető lány unokatestvérétől tudta meg, akivel akkoriban együtt járt…

Pusztán a jelentésekért, a szekuval való együttműködésért minden bizonnyal nem járna büntetés. Seculandben ezt megszoktuk: alapintézmények, civil szervezetek, szerkesztőségek tele vannak szekusokkal. Csakhogy, mint említettem, Traian Basescu 2008-ban hivatalos nyilatkozatban hazudott, besúgói múltját letagadva. Ezért igazság szerint elítélhetik, áldozatai sokkal kevesebbekért súlyos büntetéseket kaptak.

Hátha ez az imposztor nem fogja Brüsszelben képviselni a hazáját, amelynek történetében évtizedes sötét űrt, bűzös erkölcsi pöcegödröt hagyott! S hátha a többi szennyes ügye is felszínre, sőt bíróság elé kerül, miután már nem tud éppen mindenkit megzsarolni.

De valószínűbb, hogy naiv vagyok. Mint húsz éve annyiszor.