Teodor Meleșcanu külügyminiszter és Carmen Dan belügyminiszter sem tartja indokoltnak az államfőnek a lemondásukat sürgető kérését. Klaus Johannis azért szólította fel a kormányfőt a két tárcavezető leváltására, mivel szerinte ők viselik a politikai felelősséget a vasárnapi európai parlamenti választás külföldi szavazókörzeteinek szervezetlensége miatt.

Johannis azzal vádolta a kormányzó Szociáldemokrata Pártot, hogy szándékosan akadályozta a voksolást, hogy bojkottálja az általa kiírt korrupcióellenes népszavazást. Az államfő hozzátette: ezeket a szervezési problémákat sürgősen meg kell oldani, hogy elkerüljék megismétlődésüket az őszi elnökválasztáson. Johannis bejelentette: az elnöki hivatal keretében alakít szakértői bizottságot, amely az illetékes intézmények bevonásával dolgoz majd ki konkrét javaslatokat a kormány, a parlament és az érintett hatóságok számára a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

Teodor Meleșcanu külügyminiszter szerint ahhoz, hogy menesztéséről lehessen beszélni, indokoknak is kell lenniük. A külügyminiszter azt nyilatkozta: maga az államfő a felelős azért, hogy a külföldi szavazókörzetekben a vártnál nagyobb zsúfoltság alakult ki, mert rászervezte az európai parlamenti választásokra az igazságszolgáltatással kapcsolatos népszavazást.

Carmen Dan belügyminiszter is kijelentette: nem mond le, hiszen a belföldi szavazás megszervezésében és folyamatában nem voltak fennakadások vagy szabálytalanságok. Csak akkor mond le, amikor pártja kéri ezt tőle.