Az elektronikus szavazás bevezetését kéri az őszi államelnöki választásokig az Állandó Választási Hatóság elnöke. Constantin-Florin Mituleţu-Buică ugyanakkor javasolja egy olyan intézményközi munkacsoport sürgős létrehozását is, amely előkészítené a papírra nyomtatott szavazólistás rendszer felszámolását.

Az Állandó Választási Hatóság székhelyén tegnap megbeszélést tartottak a Személyes Adatfeldolgozás Országos Felügyeleti Hatósága, az Országos Rendőr-főkapitányság, a belügyminisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat, a Kiberbiztonsági Országos Központ, a Cyberint Országos Központ valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanács képviselői részvételével, és elemezték az európai parlamenti választások, illetve a referendum lefolyását az informatikai rendszerek hatékonysága és a kiberbiztonság szempontjából.

Az Állandó Választási Hatóság elnöke elmondta, a szavazáson való részvételt monitorizáló informatikai rendszer megfelelőképpen működött. A munkacsoport következtetése az volt, hogy a két választás nagy incidensek nélkül zajlott le, az intézményközi együttműködés hatékony volt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a hatóság ma kiadott sajtóközleményére hivatkozva.