A Nyelvművelő kéziszótár lapozgatása közben rábukkantam egy érdekesnek tűnő szócikkre, amely a fogalmazási hibákat tárgyalja. A szakkönyv szerint „a figyelmetlenség, igénytelenség sok zavart okoz a fogalmazásban”.

Az egyik leggyakoribb hiba a szótévesztés, amelyről akkor beszélünk, ha egymás helyett használjuk, felcseréljük az egymáshoz írásban és ejtésben is közel álló szavakat, vagyis a paronimákat. Néha csupán stilisztikai különbség van közöttük, máskor viszont a jelentésük is eltér. Íme, az első példa: Alig várom a nyári szabadságot, hogy néhány gondatlan napot töltsek a tengerparton. Bizonyára Önöknek is feltűnt, hogy a gondatlan szónak nincs helye ebben a mondatban, a gondtalan illett volna ide.

Az értelmező szótár szerint gondatlan az a személy, aki felületesen, hanyagul végzi a teendőit, vagy nem visel gondot arra, akit vagy amit rábíztak. De az ilyen személyre jellemző, tőle származó cselekedet, magatartás, teljesítmény is leírható ezzel a szóval. Például: gondatlan ápolás, felügyelet, esetleg emberölés. Gondtalan viszont az, akinek nincsenek gondjai, de azt az időszakot is leírják vele, amikor valakit nem háborítanak gondok. Ugyancsak gyakran összetévesztik az egy ideig, még, valameddig jelentésű egyelőre szót az egyformára jelentésű egyenlőre szóval.

Még milyen párosok vannak? Például: érem és érme, értetlen és érthetetlen, emlékezik és emlékszik, egyhangúan és egyhangúlag, elfogult és elfogódott, íztelen és ízetlen. 

Egy másik fogalmazási hiba a szószaporítás, amely azt jelenti, hogy ugyanazt a fogalmat egymást követő, közel azonos jelentésű szavakkal írjuk le. Például: Tíz év alatt ötven fő taggal bővült a cég. Hogyan lenne helyes ez a mondat? Az egyik megoldás: Tíz év alatt ötven fővel bővült a cég. A másik pedig: Tíz év alatt ötven taggal bővült a cég.

Ugyancsak szószaporítás, ha valakiről vagy valamiről azt mondjuk, hogy először debütál. A francia eredetű szavunk jelentése először lép fel, először szerepel közönség, nyilvánosság előtt, sőt az is előfordul, hogy egy új termék megjelenése kapcsán hozzák szóba. Ilyen esetben elég csak azt mondani, hogy debütál. Most rátérnék a terjengős kifejezések használatára, amely szintén fogalmazási hiba. Itt két példamondatot hoznék fel: A legújabb termék tegnap került bemutatásra. Arra az elhatározásra jutottam, hogy ezentúl több időt szánok a pihenésre. Hogy hangzanának másként? A legújabb terméket tegnap mutatták be. Elhatároztam, hogy ezentúl több időt szánok a pihenésre. A nyelvészek szerint „amit egy szóval, tömören kifejezhetünk, azt lehetőleg írjuk úgy és ne szószerkezettel, több szóval”.