A jelenlegi romániai törvényi feltételek mellett nem lehet meghozni egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést – állapítja meg az osztrák vállalat pénteken közzétett elsõ negyedéves jelentése.

Az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum szerint a cég nem tett le a kontinentális talapzat alatt felfedezett, több mint 40 milliárd köbméternyi földgáz kitermelésérõl és értékesítésérõl, ennek érdekében pedig további tárgyalásokat akar folytatni a román kormánnyal a befektetõi feltételek javításáról.

A vállalat korábbi számításait az a 114-es számú adóügyi rendelet húzta át, amellyel tavaly év végén lepte meg a kormány a gazdasági szereplõket. A jogszabály egyes rendelkezéseit a kormány március végén módosította, illetve elhalasztotta, amit az OMV-Petrom a „liberalizált gázpiachoz történõ visszatérés szükséges lépéseként” értékel, azonban a cég szerint egy kiszámítható, stabil, befektetõ-barát adószabályozás elengedhetetlen feltétele annak, hogy az OMV-Petrom fejlessze szárazföldi és tengeri beruházásait.