Ezúttal a le igekötővel foglalkozom, amely a Nyelvművelő kéziszótár szerint „eredetileg mozgás, cselekvés lefelé irányulását […], illetve befejezettségét, befejeződését […] kifejező, a mai nyelvhasználatban – más igekötők rovására is – igen elterjedt igekötő”. Például a lemegy és a lekiált lefelé irányuló cselekvésre, mozgásra, míg a leír, legyőz valaminek a befejezettségére utal.

Nemegyszer fölöslegesen ragasztják egy-egy igéhez, abban bízva, hogy az valamivel többet fog jelenteni. Így születnek meg egyebek mellett az olyan szavak, mint a lejelentkezik, leközöl, lerendez, lepontosít és a leszabályoz, amelyek helyett nyugodtan használható a jelentkezik, közöl, rendez, pontosít, illetve a szabályoz.

A lejelentkezik kifejezést általában a befejezettség nyomósítására használják a hivatali nyelvben. Olyan szövegkörnyezetben találkozhatunk vele, mint a „valaki lejelentkezik a rendőrségen” vagy „a beidézett tanú lejelentkezik a bíróságon”. A nyelvészek úgy vélik, hogy ilyenkor elegendő az igekötő nélküli alapszó, mivel csupán egyszeri cselekvést jelöl. Azaz: jelentkezik a rendőrségen, a bíróságon.

Nem egy esetben a le igekötő más igekötőt szorít ki, és így lesz a meg- és végiglátogat kifejezésekből lelátogat, a „megizzad”-ból leizzad, a „megterhel”-ből leterhel, sőt a kamionosok is leállják, nem pedig elállják az utat.

Most pedig tennék egy rövid kitérőt a leáll és a megáll páros felé. „A hagyományos megáll ige rovására egy ideje terjed a leáll, például leáll a gép, a motor, a forgalom, a munka. Ha ugyanazt jelenti, mint a megáll, a választékos stílusban inkább ez utóbbit használjuk! Ha viszont a leáll sajátos jelentést fejez ki – például a megállás rendellenes voltát –, nem kifogásolhatjuk” – olvasható a Nyelvművelő kéziszótárban. Amikor elromlik a gép, a leáll kerül elő, ha pedig kikapcsolják, akkor a megáll. Közlekedési dugó miatt leáll a forgalom, pirosra váltó jelzőlámpánál azonban megáll.

Néha a le igekötős változatnak rosszalló mellékíze van, például télen leállhat a fűtés, aminek ugye nem szoktunk örülni; ilyen esetben nem mondhatjuk azt, hogy megáll a fűtés. Szintén rosszallást fejez ki a lebecsül, leértékel, lefokoz és a lesajnál. A felsorolt példák közül kiragadnám a leértékel kifejezést, amelynek alapjelentése „a valóságosnál kevesebbre értékel”. Emellett a kereskedelmi és a hivatali nyelvben is gyakran használják „értékcsökkenést hajt végre”, „árucikkek árát időlegesen csökkenti”, „a pénz árfolyamát alacsonyabban szabja meg” értelemben. Például: „Tavasszal leértékelték a téli holmikat.” „Leértékelték a lejt az euróhoz képest.”