Klaus Johannis államfő megkapta ma a parlament támogatását az igazságügyi népszavazáshoz – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A referendum során az államfő egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kéri ki a lakosság véleményét.

Az elnök referendum kiírására vonatkozó kérelméről ma kétszer szavazott a parlament két házának együttes plénuma: a parlament által elfogadott tervezet első szövege tartalmazta az alkotmánybírósági és velencei bizottsági ajánlásokat. Így az állt benne, hogy a népszavazáson feltett kérdésekkel az elnök tartsa tiszteletben Románia Alkotmányát és a Velencei Bizottság referendumszervezésre vonatkozó ajánlásait, amelyek szerint a megválaszolásra kiírt kérdések nem sérthetik a nemzetközi jogot és az Európai Tanács alapelveit, mint amilyen a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság.

Az újbóli szavazást Florin Iordache képviselőházi alelnök kérte, és a határozat új szövegéből kivették az államfőhöz címzett javaslatokat. A tervezet módosított változatát 218 támogató, 11 ellenszavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el a parlament két házának együttes plénuma. A második szavazással elfogadott változat értelmében a parlament pozitívan véleményezi a nemzeti jelentőségű kérdésekben kiírandó népszavazásra vonatkozó államelnöki kezdeményezést.