A Magyarországon működő NATO- Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) társzervezésével nagyszabású mentési gyakorlatot rendeztek tegnap Bukarestben, a NATO történetének eddigi legnagyobb katona-egészségügyi hadgyakorlata keretében.

Az erdélyi nagysinki (Cincu) támaszponton és más romániai helyszíneken megrendezett gyakorlatban 26 NATO tagállam és 13 partner ország több mint 2500 katonája és civil alkalmazottja vesz részt április első felében. A tegnapi bukaresti mentési gyakorlat forgatókönyve szerint a metróalagútban történt robbanások után kétszáz civilt kellett kimenteni a füstbe borult megállókból és az alagutakban rekedt szerelvényekről. A hadgyakorlatban részt vevő országok egészségügyi katonáit a román mentőszolgálat és katasztrófavédelem mintegy 300 civil mentőse segítette.

A művelet során egy ideiglenes tábori kórházat is berendeztek a „felrobbantott” metrómegállóhoz közel található közgazdasági egyetem előcsarnokában, az áldozatok szerepét pedig a vöröskereszt szakszerűen besminkelt önkéntesei játszották el. A NATO KEKK kétévente rendezi a fogadó országgal közösen ezt a fajta hadgyakorlatokat.

Az idei, Romániában rendezett gyakorlatozás során humanitárius missziókra, vízi, szárazföldi és légi mentőakciókra készülnek közösen, együttműködésüket javítva a NATO egészségügyi katonái.