A román külügyminisztérium tudomásul vette, hogy a magyar-ukrán határon szombaton átkelni szándékozó Kelemen Hunort az ukrán hatóságok nem engedték be az országba, és a döntés okairól tájékoztatást kért Ukrajna bukaresti nagykövetségétől.

A tárca által mára virradóra kiadott közleménye szerint az incidensről Kelemen Hunor telefonon értesítette Teodor Melescanu román külügyminisztert.

A kommüniké megjegyzi, hogy a külföldiek Ukrajnából történő kitiltásáról kizárólag az ukrán hatóságok döntenek, az Ukrajnában akkreditált külképviseleteknek és konzuli hivataloknak semmilyen szerepük nincs ebben az adminisztratív eljárásban.

A román-ukrán együttműködési keretszerződést is megszegte Kijev azáltal, hogy 2020 októberéig kitiltotta Kelemen Hunort Ukrajnából. Többek között ezt tartalmazza az a levél, amit a képviselőház külügyi bizottsága küldött a bukaresti ukrán nagykövetnek és a román külügyminisztériumnak, magyarázatot várva az RMDSZ elnökével szembeni eljárásra.

A testület elnöke, Biró Rozália elmondta: a levélben emlékeztetnek arra, hogy román-ukrán együttműködési keretszerződés 13-ik cikkelye kimondja: a két állam támogatja, hogy területükön élő nemzeti kisebbségek anyanyelvükön tartsák egymással a kapcsolatot, információkat cseréljenek, részt vegyenek egymás rendezvényein. Ennek ellenére Kelemen Hunort, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezvényén szeretett volna részt venni, nem engedték be Ukrajnába.

Az RMDSZ elnöke levélben tájékoztatta kiutasításáról az Európai Néppártot, amelyben megfigyelői státussal rendelkezik Petro Porosenko ukrán elnök pártja. „Arra kértem az EPP vezetőségét, figyelmeztessék Porosenkót, hogy amit ők művelnek, a legnagyobb tűréshatárt is túllépi” – nyilatkozta Kelemen Hunor, aki úgy véli, hogy a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak a kitiltása hátterében. Az ukrán hatóságok döntését Korodi Attil RMDSZ-es képviselő is szóvá tette az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének vasárnap esti elnökségi ülésén.