Az Államelnöki Hivatal közleményére reagálva a Szociáldemokrata Párt is közleményt adott ki, amelynek értelmében nem fog ellenkezni az államfő által kezdeményezett népszavazással, semmi kivetnivalót nem talál az igazságszolgáltatással kapcsolatos témákkal, de soha nem fogja megengedni, hogy Romániát külföldről ezzel kapcsolatos álproblémákkal támadják.

Az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket, erre egyébként 2013-ban már javaslatot tett a Szövetség. Kelemen Hunor szerint a kormányt csak arra kellene felhatalmazni, hogy a parlamenti vakáció ideje alatt, katasztrófa- vagy háborús helyzetben egyszerű rendeleteket adjon ki.

Helyes az államfő kezdeményezése, a Nemzeti Liberális Párt támogatja, hogy ne kaphassanak amnesztiát és kegyelmet a korrupcióért elítélt személyek – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke. Szerinte, a Klaus Iohannis elnök által kijelölt két téma alapvető fontosságú a román társadalom fejlődése szempontjából.