Szenzációt keltett a hír, hogy Bukarestben, egy magánklinikán, nyolc osztályt végzett olasz orvos operálgat. Akinek az eredeti mestersége – parkolóőr. Esztétikai műtéteket végez: megnagyobbítja a nők mellét, megvastagítja az ajkuk – tudja, hogy mi kell nekik, és miért fizetnek gondolkodás nélkül… Munkásságához az engedélyt egy hazai ügyvéd szerezte be, akiről kiderült, hogy maga is tanulatlan, nem végzett jogot soha. De jól ügyvédeskedik…

A közegészségügyi igazgatóságon – állítólag – „szánalomból” adták meg a működési engedélyt az olasz álorvosnak. Micsoda nagylelkűek azok a tisztviselők! S feltehetőleg kaptak egy kis aprópénzt is nagylelkűségükért. Mert „Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen” – nemde?

         Az olasz álsebész több bukaresti magánklinikán is sebészkedett – tehát, már a magánklinikákban sem lehet megbízni. És hamis diplomáját Koszovóban szerezte, legalább is onnan, a Pristinai Egyetemről származik a papír. Hiába, nagy ez a Balkán! Nemcsak Romániából áll…

         Közben került egy hazai álorvos is. Ő ugyancsak Bukarestben, egy sürgősségi klinikán sebészkedett. A munkásságát tanúsító felvétel szerint egy betegnek a sebét varrogatta, nőgyógyászati operáció végén… Az áldoktornő tíz éve dolgozik ott, az állami kórházban. Persze, hivatalosan csak önkéntes tűzoltó, bocsánat, egészségügyi káder, aki mindössze papírokat tölt ki – ha nem éppen operál vagy sebet varr be, ugye.

         Miért kellenek nekünk – és kórházainknak! – az ilyen orvosok? Ha nincs, vagy egyre kevesebb az igazi orvos szép hazánkban, ha az orvosi egyetemeink végzettjei rendre Nyugatra szöknek – ahol többet kereshetnek és szakmailag előbbre juthatnak, jobb felszereléssel és jobb körülmények között dolgozhatnak –, végül is rákényszerülünk, hogy álorvosokat fogadjunk, mert kezeltetnünk kell magunkat valakivel. Úgy, mint az Ilfov megyei Gruia településen, ahol egy korábban kőművesként dolgozó férfi most fogorvosként működik. Nejétől leste el a mesterséget, aki nyilván nem falun gyakorolja azt, és a foghúzásra, kezelésre hozzá járó falusiak nagyon is elégedettek a kőművesből lett fogorvos munkájával.

Tehát ide jutottunk: a kőműves fogat húz, és közmegelégedésre teszi ezt. A falusiaknak valóban meg kell elégedniük vele – mert nemhogy fogorvos, de családi orvos sincs már sok községben. Gruián viszont van legalább egy kőművesből lett fogász. Tapsoljunk hát végre!

Székelyföldön is több község családi orvos nélkül gyógyul… Vagy haldoklik? Döntsék el azok, akiknek székelyeinkről kell gondoskodniuk. És mozogjanak! Mert rövidesen az álorvosok is eltűnnek… Börtönbe kerülnek, vagy jobban fizető klienseket keresnek. Ha nem is Nyugaton, de legalább városon. Ez a tendencia. Hazafias munkát csak azoktól várhatunk, akiknek biztosítva van a megélhetésük. Akik nem szűkölködnek szép hazájukban. Erről kellene gondoskodni – mielőbb!