Megszavazta az éjszaka a 2019-es állami költségvetés tervezetét a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága maratoni, 17 órás ülést követően. A képviselőház és a szenátus együttes plénuma ma délután kezdi el a jogszabály cikkelyenkénti vitáját, a végszavazás pedig péntekre várható.

Az állami büdzsé több mint 164 milliárd lejes jövedelemmel és több mint 258 milliárd lejes kiadással számol. A bruttó nemzeti terméket 1.022 milliárd lejre becsüli, 5 és fél százalékos gazdasági növekedést, 2,8 százalékos inflációs arányt, a bruttó nemzeti termék 2,55 százalékának megfelelő, több mint 26 milliárd lejes hiányt becsül.

A kormány által javasolt változathoz képest csökkentették a pénzügyminisztérium, a kormányőrség és a Román Hírszerző Szolgálat alapjait. Ez utóbbi az eredetileg javasolt 2,4 milliárd lej helyett 150 millió lejjel kevesebb összegből gazdálkodhat. A külföldi hírszerzésnél azonban 7 százalékkal növelik az alapokat. Ugyancsak jelentősen növelték az egészségügynek, illetve a tanügynek szánt keretet. A szállításügyi tárca alapjai pedig mintegy 75 százalékkal bővülnek a tavalyihoz képest.

Johannis: a költségvetés nem a PSD-é, hanem az országé

A parlamentnek megküldött költségvetés-tervezet politikai alapon kiosztott pénzeken alapul – idézi az Agerpres hírügynökség Klaus Johannis államfőt. Az Államelnöki Hivatal közleményében az elnök felhívja a Szociáldemokrata Párt vezetőinek figyelmét arra, hogy ez nem a PSD, hanem az ország költségvetése, amelyre jövőbeni stabilitásunknak és fejlődésünknek kellene épülnie.

Johannis felszólította a parlamenti képviselőket, hogy térjenek vissza azokhoz az összegekhez, amelyeket a Legfelsőbb Védelmi Tanács 2018 decemberében hagyott jóvá a titkosszolgálatok számára.

Az államfő bírálta, hogy miközben a titkosszolgálatok költségvetését megnyirbálták, “elfogadhatatlan mértékben” bővítették a parlamenti pártok finanszírozására fordítandó alapot, amelynek első számú haszonélvezője a PSD. „Felháborító, hogy miközben nem épülnek autópályák, nem korszerűsítik a kórházakat, nincs minden iskolában folyó víz, óriási összeggel növelték meg a pártok finanszírozására fordítandó alapot” – mondta Johannis.

Az államfő ugyanakkor megjegyezte: a kormányzati felelősséget átruházták a helyi hatóságokra.