A hatóságok újabb sertéstartó gazdaságokat találtak a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben így az afrikai sertéspestis fertőzés miatt kedden is folytatták a disznóállomány leölését, közölte Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatója.

Összesen 127 sertést vágtak le és temettek el, ezzel megszűnt létezni az őrkői disznóállomány. Ugyancsak kedden leölték a másik fertőzés gócpontként kezelt sepsikőröspataki gazdaságban tartott 17 disznót. Sikó Barabási Sándor felhívta a figyelmet, hogy az őrkői és sepsikőröspataki fertőzés gócpontokban, aki eddig nem jelentette be a birtokában lévő disznókat és később azok lebetegednek, azt kockáztatják, hogy nem kapnak állami kártérítést.

A következő 60 napban mindkét helyen fenntartják a vesztegzárat. Sikó Barabási Sándor főállatorvos felhívja a háromszéki gazdák figyelmét, hogy ha sertésük lebetegszik, azonnal jelentsék a körzeti állatorvosnak és ne temessék el vagy dobják szemétdombra mert az bűncselekménynek számít. Azt javasolják minden disznótartó gazdának, hogy az istálló bejáratához tegyenek egy tálat marószóda oldattal  vagy klórmésszel és használjanak külön csizmát amit fertőtlenítsenek.