Miután Kovászna megyében afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat találtak, Brassóban is készenlétben vannak a hatóságok. Brassó prefektusa, Marian Rasaliu közölte, hogy a megye polgármestereivel, állatorvosokkal és a szakintézmények vezetőivel együtt szigorú megelőzési és felügyeleti intézkedéseket hoztak azért, hogy megakadályozzák a betegség elterjedését. Brassó prefektusa hangsúlyozta, hogy nem készülnek az állatok feláldozására, csupán az említett szabályok betartásáról kell gondoskodni.

A Brassói Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Dorin Enache szerint eddig a megyében nem találtak sertéspestis gócokat. Brassóban 14 engedéllyel működő sertésfarm létezik, ezek közül alig ötben vannak állatok. A legnagyobb farm Sárkányon van, viszont itt nincsenek problémák. Nagy figyelemmel kísérik Ágostonfalva, Apáca, Botfalu, Szászmogyorós, Földvár, Oltvámhíd, Keresztvár és Bodzavám gazdaságait – mivel itt átjárók vannak a szomszédos Kovászna megyébe. Ellenőrzik az állatokat szállító autókat is. A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy az emberek ne etessék a közutakon található ételmaradékokkal a háziállatokat.

Közben a Kovászna megyei hatóságok elrendelték hétfőn az összes sertés elpusztítását abban a sepsiszentgyörgyi negyedben, amelyben több, sertéspestis-vírussal fertőzött állattetemet találtak.